Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi

Tübitak Bilgem Ve Zagreb Üniversitesinden, Süper Bilgisayarlardan 30 Kat Daha Güçlü "exascale Bilgisayarlar" Konusunda Ortak Çalışma

24/04/2020 14:21:25 - 24/04/2020 14:21:25 - 9413 Okunma

1 Ocak 2020’de başlayan ve koordinatörlüğünü Barcelona Supercomputing Center’ın (BSC) yapacağı Avrupa Birliği (AB) destekli The MareNostrum Experimental Exascale Platform (MEEP) Projesinde, TÜBİTAK BİLGEM ve University of Zagreb (UNIZG-FER) ortak olarak yer alacak.

MEEP projesi, AB programı EuroHPC'nin gelecekteki exascale (süper bilgisayarlardan en az 30 kat daha güçlü) süper bilgisayarlarına bütünleşmiş ve bu konuda rekabetçi Avrupa teknolojisi yaratma hedefinde şekillendirilmiş bir projedir. Özellikle, Avrupa tarafından geliştirilen fikri mülkiyete (IP) dayalı exascale sistemlerinin bir parçasını oluşturabilecek çeşitli teknolojilerin geliştirilmesi, entegrasyonu, test edilmesi ve ortak tasarımı için süper hesaplama altyapısı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Nihai hedef, hem yüksek performanslı hem de gömülü hesaplama gibi birçok Avrupa sisteminin temelini oluşturabilecek açık kaynak full-stack (yazılım ve donanım) ekosistemi yaratmaktır.

Dijital tasarım ve bilgisayar mimarisi teknolojileri konularında TÜBİTAK BİLGEM’in katkı sağlayacağı proje ile bilgisayar mimarisinin yeni nesil keşfinin yanı sıra, ilaçtan otomobile kadar birçok sektör arasında ortaya çıkan yapay zekâ iş yükleri de dâhil olmak üzere mevcut ve gelecekteki HPC uygulamalarının yazılım geliştirilmesine olanak tanıması planlanıyor ve bu açıdan oldukça büyük önem arz ediyor.

MEEP projesi 946002 sayılı hibe anlaşması kapsamında Avrupa Yüksek Performanslı Hesaplama Ortak Girişimi'nden (EuroHPC JU) finansman aldı.

https://meep-project.eu/about/partners

 
 
 
 
TÜBİTAK

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.