17/05/2024 15:23:17 - 17/05/2024 15:23:17 - 75 Okunma

26 Haziran 2024 tarihinde EURAXESS Hindistan tarafından MSCA Post-Doktora Bursları- Global Paneli'ne yönelik çevrimiçi bir bilgilendirme etkinliği düzenlenecektir. 

Sözkonusu etkinlik hakkında daha fazla bilgi için: https://bit.ly/MSCAPF_Global_2024_Webinar_India

Etkinliğe kayıt için: https://bit.ly/Registration_MSCA_PFGlobal_2024_India

MSCA Post-Doktora Burs Programının Özeti:

Tüm dünyadan deneyimli araştırmacılara uluslararası ve sektörler arası araştırma amaçlı dolaşım imkânı sunarak kariyer gelişimlerinin sağlanmasını, böylelikle de Türkiye’nin de parçası olduğu Avrupa Araştırma Alanı’nın rekabetçiliğinin artırılmasını hedefleyen bu program kapsamında tüm dünya ülkelerinden ve tüm araştırma alanlarından deneyimli araştırmacılar tarafından sunulan proje önerileri Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmektedir.

Yazılacak proje önerisinde, doktora derecesini almış bir araştırmacının son 3 yıldır 12 aydan fazla bulunmadığı bir ülkedeki araştırma kuruluşuna fiziksel olarak gitmesi ve 12-24 ay süre ile araştırmalarını orada yürütürken gerçekleştireceği faaliyetleri aktarması beklenir. Dolayısıyla proje önerisi hazırlanırken 1 araştırmacı ve 1 araştırma kuruluşunun anlaşması ve proje önerisini birlikte hazırlaması gerekmektedir.

MSCA Doktora Sonrası Bursları’na başvuru yapacak araştırmacıların, proje önerilerinin ilgili çağrı kapanış tarihine kadar Avrupa Komisyonu’na internet tabanlı bir portal aracılığı ile ("Funding & Tender Opportunities" portalı) araştırmacının kendisi ya da araştırmalarını yürüteceği kurumdan belirlemiş olduğu kurum irtibat kişisi/danışmanı tarafından sunulması gerekmektedir. Sunulacak proje önerisi her araştırma konusundan olabilir, ancak Avrupa Komisyonu’nun hazırlamış olduğu proje önerisi yazım formatına uygun ve sorduğu soruları yanıtlar şekilde hazırlanmalıdır. (Güncel hazırlık dokümanları için aşağıdaki ‘Dokümanlar’ başlığı altına bakınız.)

Program kapsamında AB Üye Ülkeleri veya Ufuk Avrupa Asosiye Ülkeleri arasında ya da diğer üçüncü ülkelere doğru ya da üçüncü ülkelerden AB Üye/Asosiye Ülkelerine doğru uluslararası hareketlilik gerçekleştirmeyi taahhüt eden mükemmel araştırmacılara araştırma bursu sağlanacağından aşağıda yer alan hareketlilik yöntemlerinden birisine uygun olarak proje önerisi yazılmalıdır. Başvurular, akademik veya akademik olmayan sektördeki bir kuruluş ile bir araştırmacı tarafından ortaklaşa yapılır. 

Başvuru Şartları:

Doktora Sonrası Burslar Avrupa'da (bir AB Üye Ülkesinde veya Ufuk Avrupa Asosiye Ülkesinde) ya da Ufuk Avrupa ile ilişkili olmayan bir Üçüncü Ülke de kullanılabilir. Burslardan faydalanmanın aşağıda belirtilen iki yöntemi vardır ve başvuru yapacak araştırmacıların bunlardan bir tanesini seçerek proje önerisi hazırlamaları gerekmektedir:

- Doktora Sonrası Burslar – Avrupa Paneli: Dünyanın herhangi bir ülkesinden Avrupa'ya gelerek veya Avrupa içinde hareket ederek araştırma ve inovasyon projesi gerçekleştirmek isteyen, herhangi bir milletten araştırmacının başvurusuna açıktır. Türkiye’den AB Üye ve Asosiye Ülkelerine araştırma amacıyla gitmek isteyen araştırmacılar da, Türkiye dışındaki herhangi bir ülkeden Türkiye’ye gelmek isteyen araştırmacılar da bu panele başvurmalıdır. Bu bursların standart süresi en az 12 ay, en fazla 24 ay olabilmektedir.

- Doktora Sonrası Burslar – Global Panel: AB Üye ve Asosiye Ülkeleri dışındaki ülkelere giderek araştırma ve inovasyon projesi gerçekleştirmek isteyen araştırmacıların başvurularına açıktır. Ancak bu araştırmacılar ya Avrupa vatandaşı olmalı ya da Avrupa’da uzun süreli ikamet etmiş olmalıdırlar. Global panel, araştırmacının en az 12, en fazla 24 ay süre ile Üçüncü bir Ülkeye gidişini ve sonrasında 12 ay AB Üye ya da Asosiye Ülkesindeki bir kuruluşa zorunlu dönüşünü gerektirir. Dolayısıyla yazılacak proje önerisi en az 12 ay gidiş 12 ay sabit dönüş (toplam 24 ay) ile en fazla 24 ay gidiş 12 ay sabit dönüş (toplam 36 ay) arasında olabilmektedir. Global panele başvuran Türkiye’den bir araştırmacı, Avrupa dışındaki ülkelere 12-24 ay arasında bir süre ile gidebilir; ancak bu süre sonunda 12 ay mutlaka Türkiye'deki (ya da AB Üye/Asosiye Ülkelerindeki) bir kuruluşa geri dönmeli ve 12 ay süresince projesini burada devam ettirmelidir.

Başvuru yapacak tüm araştırmacıların aşağıda belirtilen üç önkoşulu sağlaması gerekmektedir:

- Doktoralı Araştırmacı Olma Koşulu: Başvuru yapacak araştırmacıların ilgili programın çağrı kapanış tarihi itibari ile doktora derecesini almış ya da almaya hak kazanmış olmaları gerekmektedir.  

- 8 yıl şartı: Çağrı kapanış tarihi itibariyle başvuru yapan araştırmacıların doktora derecelerini aldıkları tarihten itibaren en fazla 8 yıl araştırma deneyimine sahip olmaları gerekir. Araştırma dışında edinilen deneyimler, kariyere verilen aralar (analık – babalık izni, hastalık izni gibi) hesaba katılmamaktadır. (Dokümanlar kısmında bu önkoşul ile ilgili ayrıntılı bilgi içeren belgeyi inceleyiniz.)

- Ek bilgi - Ülkesine Geri Dönen Araştırmacılar: AB Üye ya da Asosiye Ülkelerine araştırma kariyerleri için geri dönmeyi planlayan AB Üye ya da Asosiye Ülke vatandaşlarının (ya da bu ülkelerde uzun dönemli kalanların9) üçüncü ülkelerde edindikleri araştırma deneyimi bu 8 yıl deneyim hesaplamasına dahil edilmeyecektir. Örneğin, doktorasını aldıktan sonra ABD’de 9 yıl araştırma deneyimi edinen bir Türk araştırmacının tekrar Türkiye'ye ya da Avrupa'ya dönüş için yapacağı başvuru kabul edilecektir. Ek olarak, araştırmacının kendi ülkesinde yapmak zorunda olduğu askerlik hizmeti süresi, ülkeye kısa süreli giriş çıkışlar da bu hesaplamaya dahil edilmez.

- Uluslararası Dolaşım Koşulu: Başvuru yapacak araştırmacıların ilgili programın çağrı kapanış tarihi (önümüzdeki çağrının kapanış tarihi 11 Eylül 2024’tür) itibari ile geldikleri/gidecekleri ülkede son 3 yıl içerisinde 12 aydan fazla bulunmamış (oturmamış, araştırma yapmamış, çalışma/öğrencilik yapmamış) olmaları gerekmektedir. (Global Panelinde Avrupa dışındaki kuruluşun bulunduğu ülke için bu şart aranır; geri dönülecek ülkede aranmaz.)  

Katılımcı Kuruluşlar:

MSCA Doktora Sonrası Burslar kapsamında proje önerisi hazırlayacak araştırmacılar kendilerine ev sahibi kuruluş (hosting institution) olarak akademik ya da akademik olmayan bir kuruluş bulmalıdırlar. Bu kuruluş üniversite, araştırma merkezi/enstitüsü, kamu kurumu/kuruluşu, sanayi kuruluşu, KOBİ, STK, hastane, laboratuvar olabileceği gibi araştırmacıya araştırma ortamı sunabilen her türlü kuruluş da olabilir.

Görevlendirmeler:

Doktora Sonrası Burs alan araştırmacılar, proje süreleri içerisinde dünyanın herhangi bir ülkesinde gerçekleştirmek üzere geçici bir görevlendirme aşaması dâhil etmeyi tercih edebilirler (bu tercih isteğe bağlıdır). Söz konusu görevlendirme tek seferde de gerçekleştirilebilir; istenirse birkaç kısa döneme de bölünebilir ve farklı kuruluşlarda gerçekleştirilebilir. 

Doktora Sonrası Burslar – Avrupa Paneli için görevlendirme süresi, toplam proje süresinin üçte birini aşamayacaktır, projenin hedefleriyle uyumlu olmalı ve bursun etki değerine katkı sağlayacak şekilde planlanmalıdır. 

Doktora Sonrası Burslar – Global Panel içinse, görevlendirme süresi Avrupa dışında geçirilecek proje süresinin üçte biri kadar olabilir. Proje başlangıcında projenin yürütücüsü kuruluşta (ya da proje önerisi yazılırken belirtilen bir başka kuruluşta) en fazla üç ay geçirilebilir. Böylece araştırmacıya Avrupa dışındaki ülkeye gitmeden önce, geri döneceği kuruluşta zaman geçirme imkânı verilmiş olur. Görevlendirmelerin, araştırmacının son 12 ay zorunlu olarak döneceği AB Üye Ülkesi ya da Asosiye Ülkedeki kuruluşunda gerçekleştirilmesine izin verilmez.

Proje Süresi Sonunda Akademik Olmayan Sektöre Yerleştirme:

Proje süresi sona erdiğinde araştırmacıya, akademik olmayan bir kuruluşta (AB Üye ya da Asosiye Ülkesinde olması kaydıyla) araştırma ve inovasyon projelerinde çalışmak üzere 6 aya kadar ek süre verilebilir.

Projesini hali hazırda akademik olmayan sektördeki bir kuruluşta gerçekleştiren MSCA-PF sahibi araştırmacılar da farklı bir akademik olmayan kuruluşa (AB Üye ya da Asosiye Ülkesinde olması kaydıyla) geçerek bu ek 6 aya kadar olan yerleştirme süresini değerlendirebilirler.

Böyle bir ‘yerleştirme’ proje önerisinin bir parçası olarak tasarlanmalı; projeye ve araştırmacının kariyer gelişimine katma değeri açıklanmalı, kabul mektubu (Letter of Commitment - LoC) ile desteklenmelidir. Bu açıklamalar, projenin değerlendirme sürecinde dikkate alınacaktır.

Bu sayede sektörler ve kuruluşlar arasındaki kariyer hareketlilikleri teşvik edilmekte, araştırmacılar için kariyer fırsatlarının genişlemesi sağlanırken, inovasyon ve bilgi transferinin de hızlanması amaçlamaktadır. 

MSCA Global Panel

Facebook Twitter Google Plus
Bilgi Yönetim Sistemi
Erasmus Koordinatörlüğü
Bologna Eşgüdüm Koordinatörlüğü
Elektronik Belge Yönetim Sistemi
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Performans Analiz Sistemi
Öğrenci E-posta Girişi
Personel E-posta Girişi
Trakya Üniversiteiler Birliği
Kalite Geliştirme Koordinatörlüğü
KLU Mezunlar Portalı
Öğrenci Bilgi Sistemi