Tarım Ve Orman Bakanlığı Ar-Ge Destek Programı

25/09/2020 16:27:34 - 25/09/2020 16:27:34 - 6419 Okunma
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Tarım Kanunu'nun 19/g maddesine dayanılarak 2007 yılından itibaren Bakanlığın ve tarım sektörünün ihtiyacı olan öncelikli konularda bilgi ve teknolojilerin geliştirilmesi, bu bilgi ve teknolojilerin çiftçiler ile tarımsal sanayicilere aktarılması amacıyla üniversite,özel sektör, sivil toplum ve meslek kuruluşlarına ait Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) projelerine tarımsal destekleme bütçesinden mali destek sağlanmaktadır. Bu kapsamda 2020 Yılı Ar-Ge Destek Programı Proje Çağrısına çıkılmış olup çağrı kapsamında  09 Ekim 2020 günü saat 18:00'e kadar proje başvuruları kabul edilecektir.

AR-GE DESTEK PROGRAMI
Ülkemizin yerli ve milli teknolojisini geliştirmesi, sınırlı tarımsal kaynaklarla artan nüfusunun yeterli ve güvenli şekilde gıdaya erişimini sağlayabilmesi, gelişen dünya ülkeleriyle rekabet edebilmesi için araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları büyük önem taşır.
Ülkemizde tarımsal Ar-Ge alanında kamu kurumları (Tarım ve Orman Bakanlığı, TÜBİTAK ve İlgili Bakanlıklar), üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve özel sektör faaliyet gösterir. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve TAGEM’e bağlı araştırma enstitüleri ile araştırma yetkisi verilmiş Bakanlığa bağlı kurumlar/kuruluşlar tarımsal Ar-Ge alanındaki araştırmaların büyük çoğunluğuna liderlik eder.
Bakanlık tarımsal Ar-Ge alanında özel sektörün Ar-Ge altyapısını geliştirmek, kamu-özel sektör işbirliğini artırmak, var olan altyapıyı daha etkin kullanmak, Ar-Ge sonucu elde edilen katma değeri yüksek ürünlerin/sonuçların ticarete ve uygulamaya aktarılmasını sağlamak amacıyla 2007 yılında Ar-Ge DestekProgramını başlattı.
PROGRAMA KİMLER BAŞVURABİLİR?
• Üniversiteler,
• TÜBİTAK Ar-Ge Birimleri,
• Özel sektör,
• Sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşları.
BAŞVURU ŞARTLARI
• Program kapsamında şahıs başvuruları kabul edilmez.
• Özel Sektör, STK, Üniversiteler ve TÜBİTAK Ar-Ge Birimleri başvuru
yapabilirler.
• Proje yürütücüsü en az yüksek lisans mezunu ve Türk Vatandaşı olmalıdır.
• Üniversiteler ve TÜBİTAK Ar-Ge Birimleri; özel sektör veya STK ile işbirliği olmadan proje başvurusunda bulunamazlar.
• Özel Sektör ve STK, TAGEM’e bağlı araştırma enstitüleri veya araştırma yetkisi
verilmiş Bakanlık kuruluşlarıyla işbirliği yapmadan proje başvurusunda bulunamazlar.
• Başka bir kurum/kuruluş tarafından desteklenen bir proje için başvuruda bulunulamaz.
• Yürütücü kurumlar, proje verebilecekleri öncelikli konu grupları içerisindeki öncelikli konu başlıklarından başvuru yapabilir.
DESTEKLEME KALEMLERİ
• Makine teçhizat,
• Sarf,
• Seyahat,
• Hizmet alımı
PROJELERİN SÜRESİ
Ar-Ge Destek Programı Projelerinin süresi en fazla 36 aydır. Ancak özel nedenlerle
süresinde sonuçlandırılamayan/bitirilemeyen projeler için Değerlendirme Kurulu
tarafından en fazla 1 yıl olmak üzere ek süre verilebilir.
ÇAĞRI VE BAŞVURU ZAMANI
Ar-Ge Destek Programı için yılda bir kez olmak üzere TAGEM’in web sayfasında
(http://www.tagem.gov.tr) öncelikli proje konu başlıkları ilan edilerek, proje
başvurularına ilişkin çağrıya çıkılır ve proje kabulleri yapılır.
PROJE DEĞERLENDİRME AŞAMALARI
Başvurusu alınan projeler Usul ve Esaslarda belirtilen kriterlere göre sırasıyla;
sekretarya ön değerlendirmesi, daire başkanlığı, uzman ve kurul değerlendirmeleri
olmak üzere dört aşamalı bir değerlendirmeye tabi tutulur.
PROGRAMA ERİŞİM
Programla ilgili mevzuata, detaylı bilgilere ve başvuru için gerekli dokümanlara TAGEM web sayfasında (http://www.tagem.gov.tr) yer alan Ar-Ge Destekleri
bölümü içerisinden ulaşılabilir.
TAGEM