Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi

Ufuk Avrupa Kentsel Geçişlerin Sürdürülmesi Çağrısı

09/12/2022 12:51:49 - 09/12/2022 14:13:31 - 118 Okunma

Genel Bilgi

Şehirler ve kentsel alanlar, AB'nin Avrupa Yeşil Mutabakatındaki hedeflere ulaşması ve BM Gündem 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, BM-Habitat Yeni Kentsel Gündem, AB için Kentsel Gündem* ile ilgili taahhütleri yerine getirmesi için gereken ve Paris Anlaşması ve Yeni Avrupa Bauhaus hareketi tarafından desteklemekte olan dönüşümlerin kesişim noktasıdır.

AB nüfusunun yüzde 70'inden fazlası kentsel alanlarda yaşamakta ve çalışmaktadır ve AB nüfusunun yaklaşık dörtte biri yoksulluk riski altındadır. Kentsel alanlar, Avrupa GSYİH'sının yaklaşık yüzde 85'ini oluştursa da, bunlar aynı zamanda AB enerji kullanımının yüzde 60-80'ini oluşturmaktadır ve trafik sıkışıklığı, konut kıtlığı, hava kirliliği, azalan altyapılar ve göç gibi zorluklarla karşı karşıyadır. Geleceğimiz, çoğu şehirlerde ve kentsel topluluklar tarafından ele alınması gereken karmaşık büyük zorluklarla mücadele içinde geçecektir. DUT Ortaklığı, belediyeler, şirketler ve toplumdaki karar vericilere gerekli kentsel dönüşümleri gerçekleştirme ve harekete geçme araçlarını sunmak, “sürdürülebilir kentsel kalkınmaya yönelik ortak çabaları güçlendirmek ile bilgi ve kanıtları eyleme geçirmek için entegre bir yaklaşımla bu zorlukların üstesinden gelmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, Ortaklık, 27 ülkedeki araştırma programı yürütücüsünden gelen kaynakları, bir dizi ortak araştırma ve yenilik projesi çağrısı ve koordinasyon, ağ oluşturma, eğitimi teşvik eden kapsamlı bir yönetim ve uygulama planı aracılığıyla uygulanan ortak bir faaliyet programında bir havuzda toplar ve yaygınlaştırma faaliyetlerinde bulunur.

2021-2027 yılları arasında Ar-Ge ve İnovasyon projelerinin destekleneceği Ufuk Avrupa Programı'nda şehirler konusundaki ortaklıklardan birisi karmaşık kentsel sorunları bütüncül bir yaklaşımla ele alarak çözümler sunmayı hedefleyen "Avrupa Kentsel Geçişleri Sürdürülebilir Bir Geleceğe Yönlendirme Ortaklığı (Driving Urban Transitions to a Sustainable Future (DUT))" yapısıdır. DUT kapsamında şehirleri ilgilendiren sorunların; kentsel alandaki sürdürülebilir enerji sistemleri, döngüsel ekonomi ve akıllı ulaşım çözümleri öncelikleriyle ilişkilendirilmesi planlanmaktadır.

DUT yapısı, Ufuk Avrupa Programı’nda kentsel sorunlara çözüm arayacak yegâne Ortak Fonlama yapısı olacaktır.

DUT kapsamında;

  1. “The Positive Energy Districts Transition Pathway (PED) (Pozitif Enerji Geçiş Yolu)
  2. The 15-Minute Cities Transition Pathway (15 Dakikalık Şehirler Geçiş Yolu),
  3. The Circular Urban Regenerative Economies Transition Pathway (Döngüsel Kentsel Yenileyici Ekonomiler Geçiş Yolu)”

başlıkları altında projelerinin desteklenmesi beklenmekte olup çağrı takvimi henüz netleşmemiştir. DUT ortaklığı ilk çağrısının 21 Eylül 2022’de açmıştır. İkinci çağrısının 2023 yılı içerisinde açılması planlanmaktadır.  Proje çağrılarının 2028’e kadar her yıl açılması beklenmektedir. 2022-2028 yılları arasında devam etmesi planlanan ve 7 yıl için 137 Milyon Avro Avrupa Komisyonu katkısı ayrılması planlanmaktadır.

Ortaklık web sayfası: https://dutpartnership.eu/

2022 ÇAĞRILARI AÇILMIŞTIR

Kentsel Geçişleri Sürdürülebilir Bir Geleceğe Yönlendirme Ortaklığı (Driving Urban Transitions-DUT) 2022 çağrıları ile şehirlerin daha sürdürülebilir bir ekonomiye ve işlevselliğe geçişlerine yardımcı olmak için kentsel zorlukları ele alan uluslararası araştırma ve/veya yenilik projelerini destekleyecektir. DUT 2022 Çağrısı, Avrupa Komisyonu tarafından Horizon Europe Partnership programı kapsamında finanse edilmektedir. Ortaklık hakkında daha fazla bilgi için: https://dutpartnership.eu/

Ufuk Avrupa DUT

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.