Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi

Avrupa Komisyonu, Bölgesel İnovasyon Vadileri Çağrısı

08/09/2023 14:22:20 - 08/09/2023 15:03:35 - 92 Okunma

Avrupa Birliği'nde Avrupa İnovasyon Ekosistemlerinde inovasyonu hızlandırmayı ve güçlendirmeyi amaçlayan ve inovasyon bölünmesi ile başa çıkmayı hedefleyen yeni Avrupa İnovasyon Gündemi doğrultusunda, Avrupa Komisyonu, bölgesel düzeyde Ar-Ge yatırımlarının ve politikalarının koordinasyonunu ve yönlendirmesini artırmaya kararlı olan 100 bölgeye Bölgesel İnovasyon Vadileri (Regional Innovation Valley – RIV) etiketi vermeyi amaçlamaktadır.
28 Mart 2023 tarihinde, Avrupa Komisyonu, Avrupa bölgelerini RIV olmaya davet eden bir niyet beyanı çağrısı başlattı.


Niyet beyanı çağrısı ile şunlar belirlenecektir:
•    AB’nin stratejik önceliklerine katkı sağlarken bölgelere, bölgesel inovasyon vadisi olma ilgilerini ifade etme ve akıllı özelleşme stratejilerine dayalı olarak bölgeye has yerel zorlukları ve ihtiyaçları karşılama fırsatı sunacaktır. Bölgeler, hangi inovasyon alanında (gıda güvenliği, yenilenebilir enerji, döngüsel ekonomi, dijital dönüşüm, sağlık sistemi, Ar-Ge yatırımlarını ve politikalarını güçlendirmek istediklerini belirtecektir. 
•    İlgilenen bölgelerin potansiyel olarak ilgili ortakları tanımalarına yardımcı olarak, aynı hedeflere bağlı bölgeler arasında eşleştirme ve bağlantıları kolaylaştırarak bu bölgelerin birbirleriyle işbirliği yapmalarına yardımcı olacaktır. Bu bölgeler bir araya gelerek bağlantılı RIV’ler oluşturmak için ortak inovasyon planları hazırlayabilirler.
Avrupa Komisyonu şimdiye dek niyet beyanı çağrısına başvuran Avrupa bölgelerini vurgulayan bir eşleştirme haritası yayınlamıştır. Eşleştirme haritası, ilgilenen bölgelerin, Avrupa'nın çeşitli bölgeleri arasında eşleştirme ve bağlantılarını kolaylaştırarak Avrupa inovasyon ekosistemlerini güçlendirmek ve ilerletmek isteyen ilgili ortakları tanımalarına yardımcı olmayı amaçlar. 


Bugüne kadar, Bölgesel İnovasyon Vadisi olma ilgisi gösteren 64 uygun bölge bulunmaktadır. Yayınlanan eşleştirme haritasına buradan ulaşmak mümkündür. Niyet beyanı çağrısı 18 Eylül 2023 tarihine kadar açık kalacaktır, bu yüzden başvurmak isteyen bölgesel/ulusal kamu otoritelerinin başvurmak için halen zamanı vardır.

 


Bölgesel İnovasyon Vadileri girişimi için Avrupa Komisyonu 170 Milyon € bütçe ayırmıştır ve bu bütçe kapsamında Avrupa İnovasyon Ekosistemleri programı kapsamında açılan “HORIZON-EIE-2023-CONNECT-03-01: Implementing co-funded action plans for connected regional innovation valleys” çağrısının bütçesi 60 Milyon € olarak tanımlanmıştır. Bu çağrımın amacı özellikle AB değer zincirleri için kritik olacak tematik/teknolojik alanlarda (derin teknoloji dahil) verimli, açık, kapsayıcı ve birbirine bağlı Avrupa inovasyon ekosistemlerinin oluşturulmasını teşvik etmektir.
Çağrıya başvuru yapabilecek hedef kitle: İnovasyon politikalarını/programlarını şekillendiren ve %50 ortak finansman sağlayabilen, en az beş farklı ülkeden en az beş farklı ulusal veya bölgesel kuruluş gerekmektedir. (İnovasyon Skor Tablosuna göre ortaklardan en az 2'sinin 'orta düzey'/'gelişmekte olan' ve 1'inin 'güçlü'/'inovasyon lideri' ülkelerden olması gerekir.)  araştırma kuruluşları, üniversiteler, firmalar, kümeler
Proje Bütçesi: 8-12 Milyon €
Çağrı Bütçesi: 60 Milyon €
Finansman Türü: Ortak finansman kapsamında AB toplam proje bütçesinin %50’sini sağlayacaktır. Kalan kısım ise ulusal veya bölgesel kurumların kendi bütçelerinden, kamu veya özel fonlardan sağlanacaktır.

Çağrının beklenen çıktısı düşük yenilik performansına sahip bölgeleri dahil ederek,  bölgesel kapasiteleri dikkate alarak AB genelinde bağlantılı bölgesel yenilik vadileri oluşturmaktır.
Desteklenecek projelerden beklentiler:
•    Yeni Avrupa İnovasyon Ajandası doğrultusunda açık, verimli, kapsayıcı ve birbiriyle bağlantılı yenilik ekosistemlerini AB genelinde oluşturmak; 
•    Sanayi, akademi, sivil toplum ve kamudaki paydaşların işbirliğini teşvik eden ortak vizyon ve stratejileri geliştirmek; 
•    Ulusal/bölgesel akıllı uzmanlaşma stratejilerine dayalı olarak etkinliği ve yenilik potansiyelini güçlendirmek;
•    AB çıkarları doğrultusunda zorlukları ele alırken AB değer zincirleri içerisinde kritik öneme sahip belli tematik alanlara odaklı sinerji oluşturucu, tamamlayıcı ve işbirlikçi oluşumlar sağlamak
•    Yenilikçilerin fikirlerini piyasaya taşımalarına ve inovasyonların AB çapında ölçeklenmesine olanak sağlayacak şekilde yenilikçilik kapasitesinin artırılmasına katkı sağlamak
•    Diğer finansman kaldıraçlarını (Avrupa, ulusal veya bölgesel kamu fonları ve/veya özel fonlar) teşvik eden daha fazla yenilik ortak yatırımı sağlamak;
•    Sürdürülebilirliği sağlamak ve AB'nin açık stratejik özerkliğini elde etmek için ikiz geçişle ilgili tüm inovasyon ekosistemi aktörlerinin değer zincirlerine katılımını artırmak.
Çağrı ulusal, bölgesel veya yerel kamu yenilik politikaları ve programlarından sorumlu otoritelerin sorumlu oldukları alanların inovasyon yönünden daha güçlendirilmesini ve etkinleştirilmesini sağlayacak aksiyon planlarını destekleyecektir. Bu aksiyon planları kapsamında ulusal/bölgesel inovasyon ekosistemi paydaşlarının ihtiyaçları doğrultusunda özel sektörün ve araştırma ve geliştirme kuruluşlarının başvurabileceği arge ve inovasyon çağrıları kurgulanacak ve yürürlüğe konacaktır.

 

EIE

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.