Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi

Ufuk Avrupa (Horizon Europe) Programı Küme 5 Güncel Gelişmeler

29/12/2023 14:59:16 - 29/12/2023 15:04:41 - 98 Okunma

Aşağıdaki içerikten, Ufuk Avrupa (Horizon Europe) Programı Küme 5, Mobilite alanı ve ile ilgili konularla ilgili etkinlikler, haberler, son düzenlemeler ve finansman programları ile yönetmelikler hakkında güncel gelişmelere ulaşabilirsiniz.

ETKİNLİKLER

• 18 Ocak 2024: "Değişime Yön Vermek: EGVI'nin Etki Değerlendirmesinin Açıklanması"web semineriçevrimiçi. Etkinlikte, EGVI Ortaklığı kapsamında finanse edilen araştırmaların son altı yılda elde ettiği başarılar ve etkiler vurgulanacaktır. Kayıt linki

• 5 - 7 Şubat 2024: RTR Konferansı 2024, Brüksel. Üç gün boyunca sürecek 26 oturumda,  Ufuk 2020 ve Ufuk Avrupa tarafından finanse edilen kara yolu taşımacılığı ile ilgili 70'ten fazla projenin sonuçları  sunulacaktır. Gündem ve kayıt

• 18 - 21 Mart 2023: Araştırma ve İnovasyon Haftası 2024, Brüksel ve çevrimiçi. Avrupa Komisyonu'nun yıllık amiral gemisi araştırma ve yenilik etkinliğnin beşincisi, Avrupa'da ve ötesinde araştırma ve yeniliğin geleceğini tartışmak ve şekillendirmek için politika yapıcıları, araştırmacıları, girişimcileri ve halkı bir araya getirecektir. Daha fazla bilgiye bağlantıdan ulaşılabilir.

• 15 - 18 Nisan 2024: TRA Dublin, İrlanda.Transport Research Arena (TRA),  tüm ulaşım modlarını ve mobilitenin tüm yönlerini kapsayan Avrupa'nın önde gelen ulaşım etkinliği 2024 yılında İrlanda'nın Dublin kentinde gerçekleşecektir.  TRA, araştırmacıları, politika yapıcıları ve endüstri temsilcilerini bir araya getirip, araştırma ve inovasyonun mobiliteyi nasıl şekillendirebileceği konusundaki tartışmalara katkıda bulunmaları için imkan sağlamaktadır. Konferans, Avrupa'nın farklı yerlerindeki hareketlilik trendleri hakkında bilgi edinmek, sektördeki başarılardan bilgi edinmek ve politika ve dağıtımlara ilişkin en iyi uygulamaları paylaşmak için imkan sağlamaktadır. Gündem ve kayıt

MEVZUAT / YÖNETMELİK

• Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, motorlu taşıtların bu tür araçlara yönelik sistemlerin tip onayınamotorların bileşenlerin ve ayrı teknik ünitelerin emisyonları ve batarya dayanıklılıklarına ilişkin yönetmeliküzerinde geçici bir anlaşmaya varmıştır. Euro 7olarak bilinen yeni düzenleme, araç emisyonları için kurallar getirmekte ve kara yolu taşımacılığından kaynaklanan hava kirletici emisyonların daha da azaltılmasını amaçlayan anlaşma ile ilk kez otomobiller, kamyonetler ve ağır vasıtalar tek bir yasal düzenlemede kapsanmaktadır. Geçici anlaşma şunları sağlayacaktır:

  • Otomobiller ve kamyonetler için Euro 6 emisyon sınırlarının korunması
  • Otobüs ve kamyonlara yönelik limitlerin azaltılması.
  • Frenlerden yayılan parçacıklara (özellikle elektrikli araçlara) sınırlamalar getirilmesi
  • Ürünün veya hizmetin beklenen kullanım ömrü boyunca karşılaması gereken belirli gereksinimlerin sağlanması

Daha fazla bilgi için tıklayınız.

• Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu yenilenebilir gazlar, doğal gazlar ve hidrojen için ortak iç pazar kurallarını belirleyen bir düzenleme üzerinde geçici siyasi anlaşmaya varmıştır. Mevzuatın amacı, başta hidrojen ve biyometan olmak üzere yenilenebilir ve düşük karbonlu gazların enerji sistemine nüfuz etmesini kolaylaştırmaktır. Geçici anlaşma, hidrojen sektöründe “Hidrojen Şebekesi Operatörleri için AB kuruluşu (EU entity for Hydrogen Network Operators-ENNOH)” adında ayrı bir yeni kuruluş öngörmektedir. İlgili kuruluş, mevcut Avrupa Gaz İletim Sistemi Operatörleri Ağı'ndan (ENTSOG) ve Avrupa Elektrik İletim Sistemi Operatörleri Ağı'ndan (ENTSOE) bağımsız olacak ve üç sektör arasındaki sinerji ve işbirliğinden yararlanacaktır. Daha fazla bilgi için tıklayınız.

• Avrupa Parlamentosu ile Konsey arasında, Yapay Zeka Yasası (Artificial İntelligence Act)olarak adlandırılan, yapay zekaya (AI) ilişkin uyumlaştırılmış kurallara ilişkin öneriye ilişkin geçici bir anlaşmaya varılmıştır. Taslak düzenleme, Avrupa pazarına sunulan ve AB'de kullanılan yapay zeka sistemlerinin güvenli olmasını ve temel haklara ve AB değerlerine saygılı olmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Dönüm noktası niteliğindeki kanun aynı zamanda Avrupa'da yapay zekaya yönelik yatırım ve yenilikçiliği teşvik etmeyi de amaçlamaktadır. Yapay Zeka Yasası, AB'nin tek pazarında hem özel hem de kamu aktörleri tarafından güvenli ve güvenilir yapay zekanın geliştirilmesini ve benimsenmesini teşvik etme potansiyeline sahip, amiral gemisi niteliğinde bir yasama girişimidir. Ana fikir, yapay zekanın "risk temelli" bir yaklaşımla topluma zarar verme kapasitesine göre düzenlenmesidir: risk ne kadar yüksekse, kurallar da o kadar katıdır. Dünyadaki türünün ilk yasama teklifi olan yasa, tıpkı GDPR'nin yaptığı gibi, diğer yetki alanlarındaki yapay zeka düzenlemeleri için küresel bir standart belirleyebilecek ve böylece dünya çapında teknoloji düzenlemesine Avrupa yaklaşımını teşvik edebilecektir. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız.

• Konsey ve Avrupa Parlamentosu, AB'de ve küresel olarak çevrenin ve insan haklarının korunmasını geliştirmeyi amaçlayan Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi(Corporate Sustainability Due Diligence Directive -CSDDDkonusunda geçici bir anlaşmaya varmıştır. Durum tespiti direktifi, büyük şirketlere, kendi operasyonları, yan kuruluşlarının operasyonları ve iş ortakları tarafından yürütülen operasyonlarla ilgili olarak insan hakları ve çevre üzerindeki fiili ve potansiyel olumsuz etkilerle ilgili yükümlülükler belirleyecektir. Daha fazla bilgi için tıklayınız.

YAYINLAR

  • Komisyon, Bilim ve inovasyonda Yapay Zekânın (Artificial Intelligence (AI)rolü ve potansiyeli üzerine bir politika brifingi yayınlamıştır. Bu belge, Avrupa'nın bilim alanında AI kullanımını hızlandırmak ve kolaylaştırmak, teknolojinin potansiyelini ilerlemeleri hızlandırmak, yeniliği teşvik etmek ve ekonomik büyümeyi yönlendirmek için özel bir Avrupa Araştırma Alanı politikasını savunmaktadır Politika brifingi, eyleme geçilecek aşağıdaki alanları vurgulamaktadır:
    • Bilimde AI kullanımına yönelik engellerin azaltılması,
    • Bilimde AI için veri ve hesaplama ekosisteminin güçlendirilmesi,
    • Bilimde AI entegrasyonu için stratejik Ar&Ge yatırımlarının belirlenmesi,
    • AI'nin araştırma kariyerleri üzerindeki etkisinin izlenmesi,
    • Bilimde AI ile ilgili etik zorlukların ele alınması,
    • Halkın AI destekli bilime güvenini korumak için iletişim, izleme ve değerlendirme eylemleri.
  • Avrupa Çevre Ajansı (European Environment Agency-EEA)’nın 8. Çevre Eylem Programı (Environment Action Programme-EAP)hakkındaki ilk izleme raporu, AB'nin Avrupa Komisyonu'nun 8. EAP İzleme Bildiriminde belirtilen izleme hedeflerinin çoğunu karşılayamayabileceğini göstermektedir. Daha hızlı ilerleme için Üye Devletler tarafından mevcut kanunların daha güçlü uygulanması, ek tedbirler ve diğer politika alanlarında iklim ve çevrenin birincil öncelik haline getirilmesi gerekmektedir. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
  • École Polytechnique tarafından hazırlanan rapor, AB'nin elektrikli araç tedarik zinciri geliştirmesi hususunda büyük ölçekteki zorlukları ortaya koymuştur. Rapor, diğer Küresel Bölgeler yerli endüstrileri destekleyen hırslı endüstriyel stratejilerle ilerlerken, Avrupa’nın elektrikli araç imalatının rekabet gücünün aşınma riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmektedir. Rapora göre, Çin'in madencilik, rafine etme, üretim, şarj ağları, ucuz enerji, satın alma teşvikleri ve tüm elektrikli araç yaşam döngüsü boyunca geri dönüşümü kapsayan stratejik ve bütünsel politikasınn rekabet avantajını önemli ölçüde güçlendirdiği tespit edilmiştir.

DIĞER ORTAKLIKLAR

  • Avrupa Komisyonu, Avrupa yarı iletken ekosistemini ve Avrupa'nın teknolojik liderliğini güçlendirecek olan Çipler Ortak Girişimi'ni (Chips Joint Undertaking-Chips JU) resmi olarak hayata geçirmiştir. Chips JU, Komisyonun ilk çağrısını duyurduğu pilot hatları için 1,67 milyar avroluk AB fonu ile üye devletlerden gelen fonlarla 3,3 milyar Avroya’ya yakın fonlama ile gerçekleştirilmesi  beklenmektedir.  Çağrılar, AB Üyesi Devletlerde pilot hatlar kurmak isteyen kuruluşlara açıktır.
  • Avrupa Kentsel Geçişleri Sürdürülebilir Bir Geleceğe Yönlendirme Ortaklığı (Driving Urban Transitions to a Sustainable Future (DUT)  2024 yılı içerisinde açılması planlananüçüncü çağrısı  kapsamında ilgilileri; zorlukların önceliklendirilmesinde ve bir sonraki DUT çağrısında ele alınacak bilgi boşluklarının belirlenmesine yardımcı olmaya davet etmektedir. 19 Ocak 2024’e kadar açık kalacak Paydaş Anketini yanıtlayarak, ortaklığın bir sonraki DUT çağrısı için zorluklar ve öncelikler listesinin uygunluğunu değerlendirmesine yardımcı olabilirsiniz.

 

HABERLER

  • AB Endüstriyel Ar-Ge Yatırım Skorbord (EU Industrial Research & Development (R&D) Investment Scoreboard)un 2023 baskısına göre göre Avrupa endüstrisi 2022 yılında Ar-Ge yatırımlarını önemli ölçüde artırdı: 
  •  AB’nin özel Ar-Ge yatırım büyümesi, küresel ortalama %12,8'ı aştı ve 2021'deki büyüme oranını (%6) iki katından fazla aştı. 2015'ten (%13,6) bu yana en yüksek oranına ulaştı, ABD şirketleri ve Çin ise 2021'e kıyasla yavaşlama yaşadı.
  • AB, otomotiv sektöründe küresel Ar-Ge yatırımlarında liderliğini sürdürüyor: %42,2 ile dünya çapında ilk sırada yer alıyor. Onu %19,5 ile Japonya ve ABD, %12,8 ile Çin takip ediyor. Çin, bu sıralamadaki otomotiv firmalarının sayısını son on yılda ikiye katladı.
  • Teknoloji tarafında AB, yeşil yüksek değerli patentlendirmede (%68) ve temiz ulaşım teknolojilerinde (%29) Japonya ve ABD'yi (sırasıyla %27) yakından takip ediyor. Ar-Ge yatırımlarının %32'si otomotiv sektörüne, ardından sağlık (%19,7), BT üreticileri (%14,4) ve BT hizmetleri (%8) geliyor.
  • COP28 Dubai İklim Konferansı (UN Climate Conference)'nda Avrupa Birliği müzakerecileri, dünyanın çeşitli yerlerinden yetkililerle birlikte, Paris Anlaşması'ndaki küresel ortalama sıcaklık artışını ön endüstriyel seviyelere göre 1,5 santigrat dereceyle sınırlama taahhüdünü canlı tutmayı başardılar. Görüşmelerde enerji sektörüne özel bir vurgu ile taraflar, bu on yılda fosil yakıtlara alternatiflere geçişi hızlandırmak, 2030 yılına kadar emisyonları %43 oranında azaltmak ve en iyi bilimsel verilere uygun olarak 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma yolunda dünyayı konumlandırmak konusunda anlaştılar. Detaylı bilgi
  • Avrupa Komisyonu, Avrupa Standardizasyon Panel Anketi (European Standardisation Panel Survey)yayımlamıştır. Anket, endüstrinin standart talebini belirleyecek, araştırma ve inovasyon çerçeve programlarının bu tür ihtiyaçları nasıl karşıladığını değerlendirmeye yardımcı olacak ve standardizasyonun önemi konusunda farkındalık yaratacaktır. Anket 31 Aralık 2023 tarihine kadar açıktır.
  • Avrupa Sürdürülebilir Enerji Haftası (European Sustainable Energy Week-EUSEW) Yenilik Ödülü 2024, temiz enerji geçişine doğru özgün ve yenilikçi bir yol gösteren ve somut sonuçlar ortaya koyan devam eden veya yakın zamanda tamamlanan fark yaratacak AB fonlu projeleri ödüllendirmektedir. Ödül aynı zamanda, AB genelinde benzer çözümleri kopyalamak ve uygulamak için başkalarına ilham verir ve motive eder, bunun sonucunda sosyal, ekonomik ve çevresel faydalar sağlar. Ödül için başvurular açılmış olup 1 Şubat 2024'te kapanacaktır. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
  • MareNostrum 5,dünyanın en yeni birinci sınıf Avrupa süper bilgisayarıBarselona, İspanya'da açıldı. Şu anda dünyanın en güçlü 10 süper bilgisayarı arasında yer alan MareNostrum 5; Barcelona Süper Bilgisayar Merkezi'nde barındırılmakta olup ve Mart 2024'ten itibaren çok çeşitli Avrupa bilimsel ve endüstri kullanıcısına erişilebilir olacaktır. MareNostrum 5, 314 Petaflop veya saniyede 314 milyon milyar hesaplama ile en yüksek performansa sahiptir. Aynı zamanda Avrupa'nın en yeşil süper bilgisayarıdır. Bilgisayar yüksek enerji verimliliğine sahip olacak ve tamamen sürdürülebilir enerji ile çalışacak olup ürettiği ısı, bulunduğu binanın ısıtmak için kullanılacaktır. Detaylı bilgi
  • Avrupa Birliği çelik ve alüminyum ticari anlaşmazlığı kapsamında ABD ürünlerine uyguladığı rebalans tarifelerinin askıya alınmasını 31 Mart 2025 tarihine kadar uzatma kararını açıklamıştır. AB, Ocak 2022'de kurulan Tarife-Kontenjan (TRQ) sistemine yansıyan geçmiş ticaret hacimleri için ABD'nin tarifelerini askıya almasının uzatılmasını karşılığında rebalans tarifelerinin askıya alınmasını uzatmaktadır. Ek olarak, ABD, AB ihracatçıları için tarifelerden daha fazla muafiyet sağlamayı kabul etmiştir. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız.
Ufuk Avrupa Küme 5

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.