Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi

Yenilikçi Sağlık Girişimi (Ihi)-Demans Riskinin Belirlenmesi-Predictom Projesi

23/02/2024 12:17:02 - 23/02/2024 13:25:29 - 32 Okunma

Değerli Araştırmacılar,

Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) tarafından desteklenen PREDICTOM projesi kapsamında demans (bunama) ilk belirtileri ortaya çıkmadan önce-hastalığın ilerlemesini yavaşlatma şansı hala varken, risk altındaki kişilerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. 

Demans, tüm dünya genelinde giderek artan sayıda kişiyi etkilemektedir. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatan yeni tedaviler olmakla birlikte, bu tedavilerin etkili olabilmesi hastalığın ne kadar erken evresinde tedaviye başlandığına bağlı olarak değişebilmektedir. Demansın tanısında PET görüntülemesi ve beyin-omurilik sıvısı analizi gibi maliyeti yüksek ve girişimsel yöntemler kullanılmaktadır. 

PREDICTOM projesi kapsamında hastalık belirtilerinin çıkmasından önce risk grubundaki hastaların belirlenmesi için bir tarama platformu kurulması amaçlanmaktadır. Vücut sıvıları, akıllı telefonlarla toplanan göz hareket verileri ve bilişsel testeler bir araya getirilip, geliştirilecek olan platformda işlenecektir. Yapay zeka temelli algoritmalar aracılığıyla hastalardaki risk durumu belirlenecektir. 

Farklı disiplinlerin bir araya geldiği ve çığır açıcı çözümlerin geliştirileceği düşünülen projenin sonuçlarının Alzheimer tanısı için de ümit vaat edeceği düşünülmektedir. 

Projenin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca projenin CORDIS sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.

 

IHI Proje

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.